Reizen naar Londen met de trein, of het vliegtuig

Even naar Londen vliegen voor een weekendje weg, of om even lekker te shoppen vlak voor kerst. We vinden het allemaal normaal om het vliegtuig te pakken naar de Britse hoofdstad. Ook niet zo gek, want er gaan heel veel vluchten en voor 8 euro enkele reis sta je al op 1 van de 5 Londense vliegvelden.

Ook de reistijd, een uurtje vliegen en je staat weer aan de grond, is een groot voordeel van het vliegtuig. Of is het toch niet zo rooskleurig als het lijkt?

Wij zijn op onderzoek uitgegaan om antwoord te kunnen geven of je beter naar Londen kunt reizen met de trein, of met het vliegtuig. Het antwoord vind je hieronder verdeeld in de 4 categorieën: prijs, bagage, reistijd en duurzaamheid.
[toc]

De prijs van de trein naar Londen vs een vliegticket

Laten we beginnen met het vergelijken van de prijs van een treinkaartje naar Londen en een vliegticket. Om de vergelijking eenvoudig te houden gaan we uit van het goedkoopste vliegticket, in vergelijking met de Eurostar Standard reisklasse.

We houden geen rekening met de kosten om op het vliegveld, of op Amsterdam/Rotterdam Centraal te komen. Die is tenslotte voor iedereen verschillend.

De prijs van de trein naar Londen

Voor de prijs van een treinkaartje hoeven we niet zover te zoeken. Vanaf Amsterdam Centraal reis je al vanaf €40 enkele reis naar Londen St Pancras International. Je stapt uit in het centrum van de stad en bij de Standard klasse zit ruime bagage inbegrepen.

Die 40 euro enkele reis is dus erg overzichtelijk, je hebt geen extra kosten voor bagage of om in het centrum van Londen te komen.

De prijs van een vliegticket naar Londen

Voor een vliegticket is het verder zoeken. Ryanair biedt een enkele reis aan vanaf 8 euro. Dan vlieg je van Eindhoven Airport naar Londen Stansted. De kanttekening hierbij is wel dat je alleen een kleine rugzak mee mag nemen.

Wil je met Ryanair een ingecheckte koffer (20kg) meenemen naast je handbagage, dan is een enkele reis ineens vanaf 38 euro.

Voor die 38 euro sta je dan op Stansted Airport, nog ruim een uur reizen buiten Londen. Vanaf het vliegveld kun je met de bus of de Stansted Express trein naar Londen Liverpool Street Station. De bus is het goedkoopste en kost je nog eens 17,50 enkele reis.

Met het vliegtuig naar Londen, het centrum, kost je dus minimaal €55,50. Dat is dan inclusief 20kg ingecheckte bagage en de busreis vanaf Stansted Airport, naar de stad.

Vlieg je vanaf Schiphol naar Londen Heathrow dan ben je alleen voor het vliegticket al €65 of meer kwijt. Daar komt de reis naar het centrum van Londen nog bij.

Overzicht prijzen voor een reis naar Londen:

Reis Kosten Extra kosten
Eurostar Amsterdam – Londen Vanaf €40 enkele reis Geen
Eindhoven Airport – Stansted Airport Vanaf €8 enkele reis (€38 met bagage) Vervoer vanaf Stansted naar Londen, minimaal €17,50
Schiphol – Londen Heathrow Vanaf €65 enkele reis Extra kosten voor ingecheckte bagage + reiskosten vanaf het vliegveld, €6,35 met de metro* of €20 enkele reis met de Heathrow Express

De winnaar: Op het punt van prijs wint de trein. 40 euro enkele reis lijkt op het eerste gezicht duur, maar na het optellen van de kosten van extra bagage en vervoer naar het centrum van Londen is de trein toch de goedkoopste optie.

De kanttekening is wel dat je gebruikmaakt van een goedkoop treinkaartje naar Londen. Net als bij vliegtickets verschillen de prijzen per tijd/dag en zijn er maar een beperkt aantal goedkope treintickets te koop.

Bagage aan boord van de trein, of het vliegtuig

Bij het onderdeel prijs kwam bagage al even aan bod, dus een mooi punt om mee verder te gaan. Het is wel handig om toe te geven dat bagage niet voor iedereen belangrijk is. Ga je maar een paar dagen met alleen een kleine rugzak, dan speelt de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen vrijwel geen rol.

Hoeveel bagage mag je meenemen met de trein?

Ga je met de trein naar Londen dan heb je geen limiet voor het gewicht van je bagage. Je mag dus net zoveel kilo’s meenemen als die je zelf kan tillen. Verder mag je 2 grote koffers of tassen meenemen (maximale lengte 85cm) en 1 stuk handbagage.

Dit is bij de Standard en Standard Premier reisklassen. Kies je voor Business Premier dan mag je 3 grote koffers of tassen meenemen.

Omdat je niet aan luchtvaartregels hoeft te voldoen mag je in je bagage ook zoveel vloeistoffen meenemen als je zelf wil. Ideaal dus als je gaat shoppen in Londen. (Sinds Brexit gelden er wel EU-regels voor wat je mee mag nemen naar Nederland.)

Eurostar bagage in het kort:

 • Geen limiet aan gewicht, zoveel als je zelf kunt tillen.
 • 2 grote koffers van maximaal 85cm lang (3 bij Business Premier).
 • 1 stuk handbagage
 • Geen limiet voor vloeistoffen

Bagage in het vliegtuig naar Londen

Zo eenvoudig als het is bij de trein, zo ingewikkeld wordt het bij een vliegticket. Gemiddeld genomen mag je gratis 1 stuk handbagage mee aan boord nemen. Hierbij zit je ook direct aan regels voor vloeistoffen: 1 zakje van max 1 liter met maximaal 100ml per verpakking.

Wil je meer bagage meenemen dan kun je ingecheckte bagage bijkopen. Hiermee wordt de prijs van je vliegticket flink hoger en heb je vaak een limiet van 20kg of 23kg. (Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).

Bij ingecheckte bagage heb je geen beperkingen op vloeistoffen die je mee mag nemen. Zolang je maar binnen het maximale gewicht blijft en voldoet aan de EU-regels van na Brexit.

Bagage in het vliegtuig in het kort:

 • Standaard alleen handbagage inbegrepen
 • Regels voor het meenemen van vloeistoffen in handbagage
 • Extra bagage alleen tegen bijbetaling
 • Maximaal gewicht voor ingecheckte bagage (20/23kg)

De winnaar: Deze is minder duidelijk dan de prijs. Dat komt omdat veel afhangt van hoeveel bagage je mee wil nemen. Het maximum  van 2 grote koffers is leuk, maar als je alleen met handbagage reist heb je hier niets aan.

Daarom houden we het onderwerp bagage op een gelijkspel.

De reistijd naar Londen met de trein vs het vliegtuig

Wat is duurzamer, de trein naar Londen, of het vliegtuig?

Conclusie, reizen naar Londen met de trein of het vliegtuig:

De winnaars op een rij:

 • Prijs: De trein
 • Bagage: Gelijkspel (door het grote verschil in behoeften)
 • Reistijd:
 • Duurzaamheid:

Bronvermelding:
* Prijs metro berekend op 27-02-2022 op Oysterfares.com

 

Scroll naar boven