Met de trein naar Londen vanaf Amsterdam

Met de trein naar Londen begint op station Amsterdam Centraal. Op perron 15b vind je de Eurostar terminal waar je incheckt en de grenscontrole doorloopt.

Na het instappen reis je in 4 uur en 10 minuten op hoge snelheid, duurzaam en comfortabel naar het centrum van Londen. Na aankomst op London St. Pancras ligt de complete Britse hoofdstad voor je open!

Met de trein naar Londen vanaf Amsterdam

Bij vertrek vanuit Nederland is Amsterdam Centraal het beginpunt van de Eurostar trein naar Londen. Dit is een van de twee stations waar je kunt instappen, de andere is Rotterdam, en het station heeft een eigen Eurostar terminal. De Eurostar terminal vind je aan het einde van spoor 15, aan de rechterkant als je met je gezicht naar het IJ staat.

In de terminal doorloop je het controleren van je ticket, de security check en daarna de grenscontroles. Na de grenscontrole is er een stukje Britse grond in Amsterdam en wacht je in de terminal tot de trein aankomt voor vertrek. Vlak voor je kunt instappen wordt omgeroepen dat de trein onderweg is naar het, inmiddels afgesloten, perron.

Vanwege alle security checks en grenscontroles moet je minimaal 60 minuten voor vertrek in de Eurostar terminal aanwezig zijn. Ben je te laat, dan wordt het perron afgesloten en mag je niet meer mee. Inchecken kan vanaf 90 minuten voor vertrek en het is aan te raden om vroeg aanwezig te zijn. De terminal is relatief klein en bij een volle trein moet je staan, of op de grond zitten tijdens het wachten.

Wat kost een retourtje Amsterdam – Londen met de trein?

Vertrekken vanaf Amsterdam Centraal

Bij het boeken van mijn Eurostar ticket kreeg ik online de melding om 90-120 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. (Tot zover het voordeel tov het vliegtuig) Eenmaal aangekomen op Amsterdam Centraal, ruim op tijd voor de 18.47 trein, moest de vorige trein nog vertrekken en was het perron afgesloten. Reizigers voor de 16.47 trein die op dat moment aankwamen werden geweigerd omdat ze te laat waren.

Bij reizen met de Eurostar is het dus verplicht om uiterlijk 60 minuten voor vertrek aanwezig te zijn bij de terminal. In die 60 minuten kun je dan alle checks doorlopen en wachten op de trein.

Check in gaat open vanaf 90 minuten voor vertrek. Je moet uiterlijk 60 minuten voor vertrek bij de Eurostar terminal aanwezig zijn omdat je anders geweigerd wordt en de trein mist.

Vanaf welk spoor vertrekt Eurostar in Amsterdam?

In de Eurostar terminal op Amsterdam Centraal

Omdat Eurostar in Amsterdam geen eigen perron heeft is er een terminal gebouwd aan het einde van perron 15. In deze terminal vindt alles plaats dat noodzakelijk is voor vertrek. De ticket controle, security, grenscontrole en het wachten. Omdat de terminal niet groot is vind je er weinig in de wachtruimte, er zijn toiletten, zitplaatsen, een snoepautomaat en een koffieautomaat.

Wil je nog eten voor vertrek dan ben je dus verplicht om dit zelf mee te brengen want je kunt na de grenscontrole niets meer kopen tot je op Londen St Pancras uitstapt. Dit is een groot verschil op de Nederlandse stations in vergelijking met de terminals in Londen en Parijs.

Omdat de terminal zo klein is zijn er ook maar relatief weinig stoelen. Reizigers voor de trein die later aankwamen moesten tijdens het wachten staan, of eventueel op de grond zitten omdat alle stoelen/banken al bezet waren. (Nog een reden om ruim op tijd aanwezig te zijn.)

In de Eurostar terminal op Amsterdam CS vind je (op volgorde):

  • Ticket controle
  • Security checks
  • Nederlandse grenscontrole
  • Britse grenscontrole
  • De wachtruimte
Scroll naar boven