Vanaf 2028 mogelijk concurrentie voor Eurostar

Vanaf 2028 mogelijk concurrentie voor Eurostar

Een veelgenoemd argument om naar Londen te blijven vliegen is de hoge prijs die Eurostar vraagt voor treintickets van Amsterdam naar Londen. Er is op dit moment geen concurrentie op het spoor, dus geen goedkoper alternatief, maar als het aan een groep ondernemers ligt komt hier in 2028 verandering.

Vanaf 2028 zou startup Heuro, een samenvoeging van high-speed en Europa, dagelijkse treinverbindingen moeten verzorgen tussen Amsterdam – Brussel – Londen en Amsterdam – Brussel – Parijs. Volgens de plannen zou deze trein ook een aantal keer door moeten rijden naar Groningen.

Dit zijn de plannen van Maarten en Roemer van den Biggelaar, vader en zoon, die 10 jaar geleden al een extra treinverbinding met Londen wilden realiseren. Een plan dat toen stukliep op de weigering van SNCF, de Franse spoorwegen, om samen te werken.

Het gevolg daarvan kennen we nu, slechts enkele treinen per dag en veel moeite doen voor goedkope Eurostar treinkaartjes.

Hoewel er al gesprekken gevoerd worden met treinfabrikanten zijn er nog een aantal meer hoepels om door te springen voor er daadwerkelijk meer treinen gaan rijden. Zo moet er nog genoeg geld opgehaald worden en is het ook nog de vraag of er voldoende ruimte is op het spoor.

Meer aanbieders willen extra treinen naar Londen

Heuro is niet de enige aanbieder die wil zorgen voor extra treinen naar Londen. Ook het Italiaanse Trenitalia, het Spaanse Renfe, Richard Branson, en het eveneens Spaanse Evolyn hebben hun zinnen gezet op de hogesnelheidslijn door de kanaaltunnel.

Voor het traject naar Parijs zijn Arriva en Qbuzz bezig met plannen om voor meer aanbod en dus concurrentie te zorgen. Omdat Thalys sinds de fusie onderdeel is van Eurostar betekent het dus flinke toekomstige concurrentie voor het nieuwe bedrijf.

Voor jou als reiziger is het goed nieuws, meer aanbod betekent niet alleen dat je vaker en flexibeler met de trein naar Londen kunt reizen, maar ook dat de prijzen onder druk komen te staan. Iets wat geen overbodige luxe is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven